Regenwater in je tuin

Hoosbuien zorgen steeds vaker voor wateroverlast. Het riool kan dit water vaak niet aan, waardoor straten, schuren en kelders onderlopen.

Het KNMI heeft berekend dat de hoeveelheid neerslag de afgelopen zestig jaar met 20% is gestegen en door de klimaatveranderingen zal dat alleen maar toenemen.

Wateroverlast en watertekort liggen de laatste jaren steeds dichter bij elkaar.

Wij hebben hier wat kleine oplossingen voor en geven je vijf tips waarmee je water een plek geeft in jouw tuin.

#5 Regenton

Dit is de meest bekende tip als het om wateropvang gaat. Je sluit een regenton aan op de plek waar de regenpijp zit met een vulautomaat en gebruikt dit water om je tuin water te geven, dieren drinken te geven of iets schoon te maken. Er zijn regentonnen die 60 tot 200 liter water kunnen opvangen.

De Rainblock is een innovatie binnen de regenton in een afmeting van 90x90x30cm. Eén set vangt dan al 330L water op en neemt maar 30cm diepte vanaf de woning of schutting in. Een rainblock hoeft niet direct bij de regenpijp te staan, dat geeft misschien wel meer mogelijkheden. Benieuwd naar dit nieuwe product? Wij zijn er dealer van, dus we horen graag van je.

#4 Rainbloxx

Dit zijn steenwol geperste blokken die 95% lucht bevatten. Deze blokken kunnen water opnemen en afgeven. Je legt ze onder je terras, onder je buitenkraan, onder je lijngoot en het water loopt er direct in. Het heeft een soort sponsfunctie. Het blijft altijd hetzelfde vochtpercentage houden als de grond eromheen. Door een capaciteit van ca 120L per bloxx kan je eenvoudig op een willekeurige plek in de tuin water opvangen en laten infiltreren zonder dat het je tuin uit loopt of boven de grond ruimte inneemt.

#3 Opslagtank

Door een opslagtank onder de grond te installeren kun je de opvangcapaciteit van je tuin vergroten. Alle regenpijpen vanaf de woning en de schuur kan je naar deze tank leiden. Zelfs putjes en goten in het straatwerk kan je hier naartoe laten lopen. Je hebt opslagtanks van 1 tot 6 m3 en groter. Wij kunnen berekenen hoeveel capaciteit je nodig hebt.

Zelfs de beregening, buitenkraan, buitendouche of wc kan je vanuit deze opslagtank voeden.

#2 Groendak

Een groendak vangt water op, biedt voedsel voor insecten en zal verkoelend werken in de zomer.

De substraatlaag van het groendak en de plantenwortels houden het water vast en geven het langzaam weer af. Dit zorgt ervoor dat tijdens ‘hoos’buien het water opgevangen wordt waardoor riolen en tuinen niet overbelast raken. Na de regenbui geeft een groendak nog steeds water af.

Het ziet er ook nog eens mooi groen uit.

#1 Minder tegels

Hoe minder tegels er in je tuin liggen, des te meer water kan er in de grond wegzakken (infiltreren).  Bij de aanleg van je tuin is het wel belangrijk om te inventariseren of er geen storende grondlagen onder de tuin liggen. Deze kunnen doorbroken worden door middel van spitten of grondboringen. Planten en bomen nemen het water op wanneer ze het nodig hebben en overtollig water zakt dieper weg in de grond.

Door water in de tuin te houden, hoef je bij warme dagen minder te sproeien. Kan jij gewoon van de tuin genieten.

Na aanleg van de tuin moet het water altijd wel weer zijn weg vinden in de bodem. Het ecosysteem in de bodem moet dan nog groeien.

Vragen?
Neem contact op met Wim

085 013 0001 | wim@onlinetuincoach.nl

Help ik krijg een tuin!

100% ontzorgen