Sedumdak

Wat is mooier? Een groen sedumdak met bloei in het voorjaar of een zwart dak met dakleer.

Sedumdaken kunnen op bijna elk plat dak, maar ook op schuine daken en koepeldaken

Een lichtgewicht sedumdak weegt maximaal 50kg per m2. Dat kan elk nieuwbouwschuurtje aan en twijfel je over de constructie? Mail ons jouw foto’s van de situatie.

Veel mensen noemen de aanschafprijs als drempel om tot aanleg over te gaan. Wist je dat er in veel gemeenten subsidieregelingen zijn voor de aanleg van sedumdaken.

Per gemeente is de regeling verschillend. Soms is het een percentage van de totaalprijs, soms een vaste m2 prijs. Laat ons weten waar je woont en wij kijken met je mee naar de beschikbare regelingen voor jouw dak.

Twijfel je nog over de voordelen van een groendak? Wij noemen onze top vijf.

#5 Geluidsdemping

Minder omgevingsgeluiden zoals verkeer dat langs komt rijden of geluid van nabijgelegen industrie. Ook kinderstemmen dempen, dus als je naast een basisschool woont kan dit best een oplossing zijn.

#4 Schonere lucht

Filtering van fijnstof en CO2 is één van de eigenschappen van sedum. Draag jij jouw sedum bij?

#3 Biodiversiteit

Bij bij- en vlindervriendelijke beplanting denk je misschien niet direct aan sedum, omdat dit niet lijkt te bloeien. Maar dit doet het zeker wel. In april, mei en juni bloeit de sedum. Variërend van de mix die je gekozen hebt, trekt het diverse insecten aan en draagt het enorm bij aan de biodiversiteit van jouw tuin.

#2 Verkoeling

Tot wel 5 graden koeler binnen- en buitenshuis. Denk eens aan asfalt op hete zomerdagen, daar kun je met blote voeten niet op lopen zo heet. Nou, zo heet wordt ook jouw dakleer als je er geen sedum op hebt liggen. Door het vasthouden van water en het afdekken van dakleer, zorgt sedum voor verkoeling van jouw dak en dus ook van jouw woning.

#1`Waterberging

45-75 liter per m2 is de watercapaciteit van sedumdaken. Dit zorgt ervoor dat bij hoosbuien niet je dak overstroomd of dat je riool het niet meer aan kan. Waarom al het water het riool in laten lopen als sedum het goed kan gebruiken. Sedumdaken hoef je dan ook nooit water te geven.

Maak jij jouw dak ook een stukje groener met sedum?

Vragen?
Neem contact op met Wim

085 013 0001 | wim@onlinetuincoach.nl

Help ik krijg een tuin!

100% ontzorgen