Tuintrends 2023

De zomers worden steeds warmer en we brengen meer tijd in de tuin door. Des te belangrijker dus om een fijne plek buiten te creëren waar je samen kunt zijn met je gezin, familie en vrienden. Lees daarom snel verder en maak jouw tuin helemaal on-trend!

De tuintrends van 2023 zijn bekend. Ode to Nature is de belangrijkste en volgens ons ook de mooiste tuintrend.

We noemen onze top vijf.

#5 Tweedekans

Duurzaam, gerecycled, eco: het zijn stuk voor stuk termen waar je de laatste jaren echt niet meer omheen kunt. Anno 2023 is het binnen de tuinwereld dan ook niet meer de vraag óf je je bezig houdt met duurzaamheid, maar hoe. Verantwoord omgaan met materialen en het maken van toekomstbestendige keuzes zijn daarom een must.

Goede kwaliteit materialen liggen er vaak al. Ze een tweede kans geven, dat is het speerpunt van 2023. Dit zien we onder andere terug in hergebruik maar ook in recyclen. Prachtige buitenkleden gemaakt van gerecyclede PET-flessen, tuinmeubelen van gerecycled teak en luxe outdoor kussens van overgebleven rest vezels, garen en stoffen. Ook tegels worden vermalen voor nieuwe productie. Dat vraagt wel om andere afvoerstromen.

Daarbij is het nog belangrijker om als consument meer bewuste keuzes te maken voor later. De consumptiemaatschappij is dan ook officieel verleden tijd. We gaan weer terug naar vroeger, naar goede kwaliteit materialen die lang mee gaan.

We inspireren je graag.

#4 Warme aardetinten

Aardetinten gaan we in 2023 steeds meer terugzien als de basis voor de tuin. Dit zien we dan ook duidelijk terug in terras kleuren. De zwarte tegels tekenen wij al jaren niet meer in, de grijze, koelere tinten van de afgelopen jaren maken plaats voor warme aardetinten, zoals beige, bruin, zand, warm oranje en terra. Allemaal kleuren die je ook veelal terugziet in de natuur.

Warm groen is daarbij een kleur die we ook veel terug zien dit jaar. Niet alleen in de planten en bomen rondom je terras, maar ook in de meubelen. Tuinmeubels in zachte groentinten bijvoorbeeld. Door dit te combineren met een subtiele basis en natuurlijke materialen zoals teak gaat je set prachtig op in de rest van de tuin. Eenheid, zachtheid en rust zijn dan ook dé speerpunten voor inrichtingselementen in 2023.

#3 Multifunctionele (zit)ruimtes

Multifunctionele tuinmeubelen zijn dé tuintrend van 2023. Veel buitenruimtes zijn namelijk een stuk kleiner geworden (nieuwbouw). Je wilt van alles in je tuin inclusief schuur en tegelijkertijd willen we niet minder van het buitenleven kunnen genieten. Het eerste kopje koffie in de buitenlucht, heerlijk zonnebaden of buiten eten met vrienden en familie blijft nog steeds belangrijk. Dat vraagt dus om een slimmere indeling van je exterieur!

Combineren kun je leren en daar heb je soms lef voor nodig. Waarom één grote tuinset, terwijl je met kleinere tafeltjes en losse stoelen veel meer kan afwisselen. De boombank. Weleens van gehoord? Past gewoon in je border en ideaal om dat bakje koffie op te drinken in de ochtendzon. Klinkt fantastisch toch?

Denk ook aan een grindterras dat je in de avond kan omtoveren tot vuurplaats. Die stammetjes hout zijn ineens stoelen voor rondom de vuurschaal

Meer voorbeelden horen? Bel ons gerust even.

#2 Natuurlijke materialen

De vraag om natuurlijke materialen wordt steeds groter. Natuurlijke materialen zijn dan ook beter voor het milieu én zorgen voor meer contrast en spanning op je terras. Daarbij blijft hout wel nog steeds duidelijk de boventoon voeren in 2023. Ken jij bamboehout al? Super duurzaam, het wordt niet glad en trekt niet krom. Dit wordt aangevuld met andere natuurlijke materiaalsoorten zoals keramiek.

#1 Ode to Nature

Strakke lijnen en vormen verdwijnen en de natuur krijgt vrij spel in de tuin. Daardoor krijg je een meer verwilderd karakter met als voordeel minder onderhoud. Hoe strakker de tuin, hoe meer onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan kronkelpaadjes en borders vol met diverse plantensoorten die gemixt worden en met regelmaat terugkomen. Ook groenten en kruiden krijgen hun plek in de border. Een paradijs voor mens, insect, vlinder en de bij!

Bestrating maakt plaats voor beplanting en half-verharding zoals houtsnippers en waterdoorlatende tegels. Daardoor kan regenwater makkelijker weglopen. De beplanting zorg er ook voor dat deze tuin ’s zomers veel koeler is dan een betegelde tuin. Dit kan tot wel 7 graden verschil maken.

Vragen?
Neem contact op met Wim

085 013 0001 | wim@onlinetuincoach.nl

Help ik krijg een tuin!

100% ontzorgen